Η Κρήτη λέει είναι νησί, μα για το χαρτογράφο. Για μένα είναι η ΖΩΗ όξω από τον τάφο... (Αγνώστου)

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

64 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή Φώτη Αναγνωστάκη


Φώτης Αναγνωστάκης (η φωτογραφία αυτή βρίσκεται στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Θερίσου)

Ο Φώτης Αναγνωστάκης καταγόταν από τα Χαρχαλιανά Κισάμου. Ήταν διμοιρίτης του ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατου με συμμετοχή σε πολλές ένοπλες συγκρούσεις με τους Γερμανούς στην κατοχή και με τις ένοπλες δυνάμεις τους κράτους και του παρακράτους, στην περίοδο του εμφυλίου πολέμου. Διακρίνονταν για την συνειδητότητα, το αδαμάντινο ήθος και τη σεμνότητά που τον έκαναν αγαπητό στο αγωνιστικό του περιβάλλον. Συνεπλάκη με ισχυρή δύναμη χωροφυλακής υπό τη διοίκηση του Λαζόπουλου στην ορεινή περιοχή Μεσκλών-Ζούρβας, στις 27 Ιούλη του 1948 και παρά την ηρωική, επί δύο ολόκληρες ώρες, άμυνά του δεν απέφυγε το θανατερό βόλι του αντιπάλου.


Το μέρος όπου συνεπλάκη και άφησε την τελευταία του πνοή ο Φώτης Αναγνωστάκης.

Διέλυσαν λόχο χωροφυλακής


ΟΡΘΙΟΙ: Κοδέλας Γεώργιος (Καπετάν Γιώργης) από την Κορινθία Πελοποννήσου, Σολανάκης Βασίλης από τα Παλιά Ρούματα, Ντούλος Κώστας από τη Λίμνη Εννιά Χωριών, Μπαντουράκης Ζαχάρης από τα Καλουδιανά Κισάμου, Σπύρος Σπύρου από το Σχηματάρι Βοιωτίας, Τάκης ο ολμιστής από την  Πελοπόννησο και Γοναλάκης Δημήτρης.
ΚΑΘΙΣΤΟΙ: Αναγνωστάκης Φώτης από τα Χαρχαλιανά Κισάμου, Ανδρεαδάκης Αντώνης από τα Καμισιανά, Μαρκάκης Αντώνης από τα Λυριδιανά Κισάμου, Ψαράκης Σωτήρης από την περιοχή του Κορφαλώνα δυτικής Κισάμου, Αθανασάκης Επιμενείδης, Ταυρωνίτης (ψευδώνυμο ενός στρατιώτη που αυτομόλησε και προσχώρησε στους αντάρτες στη μάχη του Ταυρωνίτη, την πρώτη μάχη που έδωσε ο Δημοκρατικός Στρατός του Ν. Χανίων), Μπιτζανάκης Σήφης (δεύτερος από δεξιά) και τελευταίος Μπιτζανάκης Ευθύμης (η φωτογραφία προστέθηκε μετά).
Σημείωση: Από τα ονόματα των καθήμενων λείπει ένα.

Οι άνδρες της παραπάνω φωτογραφίας, αποτελούσαν μέλη ομάδας διωκόμενων αγωνιστών, που κινούνταν στα ημιορεινά χωριά της επαρχίας Κισάμου. Αποστολή τους ήταν να εξασφαλίζουν την ησυχία και την ειρηνική συμβίωση των κατοίκων και να προστατεύουν τους οπαδούς του ΕΑΜ από τις τρομοκρατικές ενέργειες της αστυνομίας και των παρακρατικών παλικαράδων. Κατά τα τέλη του Απρίλη του 1947, η ομάδα οπλισμένη με τέσσερα οπλοπολυβόλα και πέντε αυτόματα, δέχτηκε επίθεση από λόχο χωροφυλακής, όταν συνέλαβε και τιμώρησε όπως του άξιζε, μεγάλο τρομοκράτη της περιοχής των Εννιά Χωριών, που προκαλούσε επεισόδια εναντίον των προοδευτικών κατοίκων της περιοχής και βίαζε νεαρά κορίτσια. Στην κατοχή σε συνεργασία με τους Γερμανούς είχε επιτάξει ζώα από τους κατοίκους της περιοχής για τα συσσίτια των κατακτητών. Η επίλεκτη ομάδα του Δημοκρατικού Στρατού, αντεπιτέθηκε στους χωροφύλακες κι ύστερα από σκληρή σύγκρουση, δύο περίπου ωρών, τους διέλυσε και τους ανάγκασε να τραπούν σε άτακτη φυγή, με απώλειες που δεν ανακοινώθησαν από την Αστυνομία.

Πηγή: «Ο εμφύλιος πόλεμος στην Κρήτη», Ηλιάκης Ι. Λευτέρης, Χανιά, 2002.



Από δημοσίευμα του 1978 για τον Φώτη Αναγνωστάκη:

"Τα τέλη του Ιούλη συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από το θάνατο του αξέχαστου αγωνιστή της Εθνικής μας Αντίστασης Φώτη Αναγνωστάκη. Ο Φώτης γεννήθηκε στα Χαρχαλιανά Κισάμου. Οργανώθηκε από τους πρώτους νέους της περιοχής στην ΕΠΟΝ. Όταν συγκροτήθηκαν οι πρώτες αντάρτικες ομάδες ο Φώτης βγήκε στο βουνό και σαν διμοιρίτης του ΕΛΑΣ πήρε ενεργό μέρος στον ένοπλο αγώνα και διακρίθηκε σε πολλές συγκρούσεις με τους γερμανούς κατακτητές. Εξ αιτίας της παλικαριάς του και του ήθους του ήταν αγαπητός απ’ όλους τους συναγωνιστές του. Μετά την απελευθέρωση ο Αναγνωστάκης όπως και τόσοι άλλοι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, διώχθηκε από τις αντιδραστικές δυνάμεις και αναγκάστηκε να βγει στο βουνό. Πιστός στον αγώνα του λαού και στα ιδανικά της εθνικής ανεξαρτησίας, της δημοκρατίας και της κοινωνικής προόδου, ο Φώτης έπεσε ηρωικά στις 27  του Ιούλη του 1948. Σκοτώθηκε στην ορεινή περιοχή πάνω από τον Θέρισο σε συμπλοκή με τους «ΜΑΥδες». Κυκλωμένος του ζήτησαν να παραδοθεί αλλά εκείνος αρνήθηκε. Η μνήμη του αξέχαστου παλικαριού θα μείνει αξέχαστη σ’ όλους τους παλιούς συντρόφους και συναγωνιστές του."

Από προφορική μαρτυρία του ανιψιού του Φώτη Αναγνωστάκη, Ι. Πατεράκη:


Ο Φώτης έμεινε άταφος στην ορεινή περιοχή ανάμεσα στα χωριά Ζούρβα και Θέρισο αφού το κράτος δεν έδινε άδεια στους συγγενείς του να μεταφέρουν τα οστά του. Μετά από είκοσι χρόνια τελικά δόθηκε άδεια και μεταφέρθηκαν τα οστά του στον Άγιο Γεώργιο Χαρχαλιανών. Μέχρι τότε οι βοσκοί της περιοχής έβαζαν πέτρες γύρω γύρω για να μην τα παρασύρουν τα νερά της βροχής. Το μέρος δε εκείνο κάποιοι το ονομάζουν ακόμα "του Φώτη Αναγνωστάκη".

Ένα βράδυ θυμάμαι ήρθε ο θείος μου ο Φώτης να μας δει και μου κρατούσε ένα ζευγάρι κόκκινα παπουτσάκια. Την άλλη μέρα η μάνα μου, χήρα γυναικά, πήγε στον ποταμό και τα πέταξε γιατί αν μάθαιναν λέει οι παρακρατικοί ΜΑΥδες ότι μου τα έφερε ο θείος ο Φώτης μπορεί και να μου έκοβαν τα ποδαράκια που φορούσαν αυτά τα παπουτσάκια...
 
Από έρευνα στο διαδίκτυο για τους ΜΑΥδες:
Μ.Α.Υ. (Μονάδες Ασφαλείας Υπαίθρου)
"Μάηδες" λέγονταν στην καθομιλούμενη οι οπλίτες που επάνδρωναν τις μονάδες αυτές. Είχαν ως μοναδική αποστολή την προστασία των χωριών από επιθέσεις που έκαναν διάφορες ομάδες (γιάφκες) του "Δημοκρατικού Στρατού", που το επίσημο κράτος αποκαλούσε κομμουνιστοσυμμορίτες. Στην καθομιλούμενη ονομάζονταν αντάρτες (έννοια που τότε ήταν συνώνυμη με τον τρόμο). Λιγότερο συχνή ήταν η (υβριστική) ονομασία «κατσιαπλιάδες».
Μετά το τέλος του εμφυλίου, οι έως τότε Μ.Α.Υ. οργανώθηκαν σε Τάγματα Εθνικής Ασφαλείας (Τ.Ε.Α.), επικεφαλής των οποίων ήταν Aξιωματικοί του Στρατού. Σε κάθε χωριό υπήρχε ομάδα ΤΕΑ με «Αρχηγό» έναν έφεδρο Λοχία. Ήταν η απάντηση των μετεμφυλιακών κυβερνήσεων (Βενιζέλου, Πλαστήρα, Παπάγου, Καραμανλή, Παπανδρέου) στο σύνθημα «με τα όπλα παρά πόδα» του Ζαχαριάδη. Υπόχρεοι για υπηρεσία στα ΤΕΑ ήταν όλοι όσοι είχαν απολυτήριο στρατού (κάτω από κάποια ηλικία) εφόσον δεν είχαν κάποιο πραγματικό κώλυμα (σπουδές κ.λπ.). Τα ΤΕΑ διαλύθηκαν μετά τη μεταπολίτευση.


7 σχόλια:

  1. Διόρθωση: Ο Σπύρος Σπύρου, δεν είναι από την Πελοπόννησο αλλά από το Σχηματάρι Βοιωτίας. Κατέφυγε στην Κρήτη μαζί με τον αδελφό του Βαγγέλη και ήταν από τους πρώτους αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού. Πήρε μέρος στις μάχες του Ταυρωνίτη και στην κατάληψη του Μάλεμε.Σκοτώθηκε στις 3 Αυγούστου 1947 στο Αποπηγάδι, στα Παλιά Ρούματα. Ήταν αντάρτης του ΕΛΑΣ και μετά την συγκρότηση της Εθνικής Πολιτοφυλακής διοικητής τμήματος.Πριν την κατοχή ήταν αστυφύλακας της Αστυνομίας Πόλεων. Μετά τη μεταπολίτευση, ο Βαγγέλης, έψαξε και βρήκε τον τάφο του. Το ξέθαψε και μετέφερε τα οστά του στο τάφο της οικογένειάς του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κ. Σαλεμή σας ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο. Έκανα την διόρθωση στο blog μου παρόλα αυτά στο βιβλίο του κ. Ηλιάκη το οποίο και αποτέλεσε την πηγή μου αναφέρεται η Πελοπόννησος σαν τόπος καταγωγής του Σπ. Σπύρου. Στο εισαγωγικό σημείωμα του βιβλίου του ο κ. Ηλιάκης αναφέρει πάντως ότι δέχεται παρατηρήσεις, σχόλια και συμπληρωματικά στοιχεία τα οποία θα μπορούσε να συμπεριλάβει σε μια δεύτερη έκδοση. Και πάλι σας ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  2. Κι εγώ σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνεται να συμπληρώσω τα στοιχεία του Ηλιάκη. Δεν φανταζόμουν, δεν είχα τρόπο, ότι μπορούσα να επικοινωνήσω μαζί του. Και ποτέ δεν αξιώθηκα να έρθω στην Κρήτη. Σας ευχαριστώ και για την όλη παρουσίαση του θέματος. Βλέπετε ο Σπύρος Σπύρου είναι ο δικός μου "Θείος Φώτης". Κι ενώ μεγάλωσα με την ιστορία του, καθώς και με την κουζουλάδα του Βαγγέλη-που τον έφερε παράνομα από την Κρήτη μέσα σε μια βαλίτσα, για τον φόβο των Ιουδαίων*- δεν ήξερα τίποτα για τη δράση του στην Κρήτη. Ώσπου έπεσα, τυχαία, πάνω στο βιβλίο του Ηλιάκη. Εκτός από τις φωτογραφίες (ο Σπύρος είναι και στην άλλη όπου είναι όλο το χωριό, τα Παλιά Ρούματα) με βοήθησε και με τις ημερομηνίες.Έτσι μπόρεσα και βρήκα πολλά πράγματα από τις εφημερίδες της εποχής. Να σκεφτείτε ότι ο Ριζοσπάστης, το 1947, ήταν ακόμη νόμιμος. Στις εφημερίδες, λοιπόν, αναφέρονται αρκετά πράγματα για τη μάχη του Ταυρωνίτη, του Μάλεμε, κλπ. Με κάποιον τρόπο πρέπει να σας τα στείλω. (Ίσως αν τα σκανάρω. Είναι, βέβαια, αρκετά) Θέλω να στείλω το υλικό και στην Μάρω Δούκα. Στο τελευταίο της βιβλίο, "Το δίκιο είναι ζόρικο πολύ" αναφέρεται στις μάχες του ΕΛΑΣ στην περιοχή σας και ξετινάζει τον Γύπαρη. Λέγεται ότι το επόμενο της τριλογίας θα είναι για τον Δημοκρατικό Στρατό.

    * Τον έφερε (1975 πρέπει να ήταν), τύλιξε το κουτί με μια ελληνική σημαία, άναψε και το καντήλι και τον έβαλε δίπλα στο κρεβάτι της μοναχοκόρης του. Μικρό το σπίτι στην Καισαριανή και πού να τον βάλει, στο υπόγειο; Όταν πέθανε η γιαγιά, τον πήραμε και τον βάλαμε μαζί της. Μερικές φωτό του Σπύρου έχω και στο Fb. Μπορείτε να το ψάξετε με το "Γιώργος Σαλεμής" (στα ελληνικά)

    Σας χαιρετώ και σας ευχαριστώ θερμά για...το καντήλι που κρατάτε αναμμένο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. α) Ο Φώτης κατέβαινε από το βουνό να παραδώσει τα όπλα και θα έπαιρνε αμνηστία, ο σύνδεσμος τους με το κόμμα τότε ήταν μία χήρα από το Θέρισο η οποία ήταν και η μόνη που γνώριζε από που και πότε θα κατέβει στην χώρα, δυστυχώς τον πρόδωσαν οι ίδιοι του οι σύντροφοι ώστε να στηθεί ενέδρα και να τον σκοτώσουν πριν πάρει αμνηστία, κρίμα.

    β) Λίγο πριν ο Φώτης ντυμένος καλόγερος είχε στίσει μπροσκάδα στην Αγορά τον Χανίων στον Γερμανοτσολιά και Γερμανοπροδότη Παπαγιαννακη από τα περβολάκια Χανίων τον οποίο και εκτέλεσε επί τόπου. Ο Παπαγιαννάκης βέβαια τότε είχε γίνει αστυνομικός με βαθμό υπομοιράρχου διότι η πατρίδα τους αντάμειψε για τις υπηρεσίες τους σε αυτήν...

    γ) Οι ΜΑΥδες σκότωσαν τον πρώτο ξάδερφο του Φώτη, Μανώλη Αναγνωστάκη, επίσης έκαψαν το σπίτι του άλλου ξαδέρφου Ιωάννη Αναγνωστάκη στο Καστέλι Κισσάμου και προσπάθησαν να τον σκοτώσουν και αυτόν αλλά τους ξέφυγε. Πριν κάψουν βέβαια τα σπίτια τα λήστεψαν και τα υπάρχοντα τα μετέφεραν σε φιλικά τους σπίτια στο Έλος Κισσάμου. Από πιάτα μέχρι κούνιες παιδικές κουβέρτες κτλ... Αυτά τα έκαναν με την σύμφωνη γνώμη του κράτους πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δύο φιλικές παρατηρήσεις στην αξιολογότατη αυτή ανάρτηση:

    1). Ο Φώτης Αναγνωστάκης ήθελε από καιρό να κατέβει από το βουνό και να κάνει την δική του οικογένεια και να συνεχίσει έναν φιλήσυχο τρόπο ζωής. Λέγεται ότι ο μοίραρχος Χανίων της χωροφυλακής, αναγνωρίζοντας την παλικαριά του και τις αρετές του Φώτη, είχε εγγυηθεί ο ίδιος για την ομαλή του παράδοση άνευ κυρώσεων. Ο Αναγνωστάκης όμως, με επιστολές που του έστελνε μέσω συνδέσμων, αρνιόταν γιατί θεωρούσε ότι κινδύνευε από δύο συγκεκριμένους χωροφύλακες, αλλά και από τους δικούς του που ώς αντίποινα θα τον σκότωναν.

    2). Ο Καπετάν Γιώργης(Κοδέλας) μαζί με 2-3 άλλους επισκέφθηκε τον Μ.Χ(ο οποίος ήταν αριστερός) στα σύνορα της ορεινής περιοχής Αερινού - Σημαντηριανών Κισάμου και του ζήτησε την μία και μοναδική του κατσίκα για τις ανάγκες σίτισης της αντάρτικης ομάδας. Ο Μ.Χ. του αρνήθηκε λέγοντας του ότι την είχε για το γάλα των παιδιών του. Μετά από κάποιες εβδομάδες ο Μ.Χ. βρέθηκε νεκρός στο βουνό, κι από τον δεκαεξάχρονο τότε αυτόπτη μάρτυρα Γ.Σ. από τον Αερινό Κισάμου, κατονομάστηκαν 2 από τους παραπάνω εικονιζόμενους της ομάδας, οι οποίοι προφανώς για λόγους εκδίκησης επειδή ο Μ.Χ. αρνήθηκε να δώσει την κατσίκα, τον σκότωσαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με μεγάλη προσοχή διάβασα για τον καπετάν Γιώργη Κοδέλα. Ο Κοδέλας δεν καταγόταν από τον νομό Κορινθίας. Ήταν από το ορεινό χωριό Βέρβενα της Κυνουρίας του νομού Αρκαδίας. Το χειμώνα κατοικούσαν στην περιοχή του Άστρους από όπου κατάγομαι – έχω Κρητική ρίζα- . Για τη μεγάλη δράση του καπεταν Γιώργη στο Α΄ αντάρτικο υπάρχουν αρκετά στοιχεία . Ο Ανεξάρτητος λόχος του τσάκισε τους Γερμανούς στη μάχη της Βλαχέρνας κ.α. Στο Β΄ Αντάρτικο πέρασε στην Κρήτη δημιούργησε οικογένεια και έλαβε μέρος στον εμφύλιο. Για την περίοδο της δράσης του στην Κρήτη έχω μια φωτογραφία και τίποτα άλλο. Με την άδεια σας κρατώ την φωτογραφία και τις πληροφορίες. Σας ευχαριστώ και θα ήθελα αν είναι δυνατόν και κάποιες ακόμα . Σκοπός μου είναι να τις δημοσιεύσω σε ένα αφιέρωμα για τον Ταγματάρχη του Δ.Σ ή τον καπεταν Γιώργη Κοδέλα, στον ιστότοπο ΠΑΡΝΩΝΙΤΕΣ. http://vlachakispan.blogspot.gr/search/label/ΙΣΤΟΡΙΑ. Σας ευχαριστώ. Και αναμένω οποιαδήποτε πληροφορία στο E-mail : vlachakistakis@hotmail.com. Περιμένω και σας ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η φωτογραφία με τον Κοδέλα είναι προφανώς ρετουσαρισμένη και θα είχε ενδιαφέρον να γνωρίζαμε από ποιον και γιατί. Ο αντάρτης τέρμα δεξιά και κάτω, έχει προστεθεί στην αυθεντική φωτογραφία

    ΑπάντησηΔιαγραφή