Η Κρήτη λέει είναι νησί, μα για το χαρτογράφο. Για μένα είναι η ΖΩΗ όξω από τον τάφο... (Αγνώστου)

Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Νουάρ όπως η κοινωνία...


Στο πλαίσιο του αφιερώματος της στο φιλμ-νουάρ, το κανάλι της ΕΤ3 θα προβάλλει απόψε στις 23:00 την ταινία «Αμάρτημα του παρελθόντος» του Ζακ Τουρνέρ (αγγλικός τίτλος ταινίας: Out of the Past). Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά  τον Νοέμβριο του 1947 και βασίστηκε στο μυθιστόρημα του Geoffrey Homes με τίτλο  Build My Gallows High (1946). Ριμέικ της ταινίας αποτελεί η ταινία "Έρωτας δίχως αύριο"Αgainst All Odds του 1984, η οποία όμως είναι κατά πολύ κατώτερη της αρχικής..
 Παίζουν: Robert Mitchum (Jeff Bailey), Jane Greer (Kathie Moffat), Kirk Douglas (Whit Sterling), Rhonda Fleming (Meta Carson), Richard Webb (Jim).
                                                               Η αφίσα της ταινίας
Υπόθεση
Ο Τζεφ Μπέιλι (Ρόμπερτ Μίτσαμ) είναι ένας φιλήσυχος ιδιοκτήτης βενζινάδικου σε ένα μικρό ορεινό χωριό. Κάποια μέρα, ένας άνθρωπος από το παρελθόν του έρχεται να τον βρει. Ένα μακράς διάρκειας φλας-μπακ μας ενημερώνει ότι ο Τζεφ κάποτε δούλευε ως ντέτεκτιβ για τον γκάνγκστερ Γουιτ Στέρλινγκ (Κερκ Ντάγκλας) ψάχνοντας να βρει τη γυναίκα του (Τζέην Γκρηρ), η οποία τον είχε πυροβολήσει και έπειτα φύγει κλέβοντάς του 40.000$. Όταν ο Τζεφ τη βρίσκει στο Μεξικό την ερωτεύεται και εμπλέκεται σε μία ιστορία γεμάτη εξαπατήσεις, εκβιασμούς και δολοφονίες. Πρόκειται για ένα φιλμ-νουαρ που χαρακτηρίστηκε «τόσο τέλειο που θεωρείται ένα από τα καλύτερα παραδείγματα για τις ταινίες του είδους». Ο Ρόμπερτ Μίτσαμ στην πρώτη πρωταγωνιστική εμφάνιση της καριέρας του πλαισιωμένος από την μοιραία Τζέην Γκρηρ και τον επιβλητικό Κερκ Ντάγκλας καταφέρνει μια εξαιρετική ερμηνεία που άφησε εποχή.

Κριτική του Ιωσήφ Βικτωράτου για το SevenArt:

Κλασσικό νουάρ του Ζακ Τουρνέ, για ένα άτομο που δεν μπορεί να δραπετεύσει από το παρελθόν του. Σπάνια το είδος όμως, «δραπετεύει» από τους βρώμικους «ιδρωμένους» δρόμους της πόλης, με τους σκοτεινούς, στενούς διάδρομους να φωτίζονται μονάχα από μη ρεαλιστικές αντανακλάσεις ενός ισχυρού φωτός. Σε αυτή την ταινία δεν βλέπουμε μόνο τις συμμορίες του υπόκοσμου και την γυναικεία υποτίμηση της ευπρέπειας, αλλά και την όμορφη επαρχία. Ο Ρόμπερτ Μίτσαμ στο ρόλο εκείνου που δραπετεύει από την πόλη για να ζήσει μια νέα ζωή στη χώρα, σερνόμενος από ισχυρές δυνάμεις. Νιώθω τεράστια συμπόνια γι' αυτόν που σέρνεται σε μια γούβα με αρκούδες για να παλέψει για τη ζωή και την ψυχή του. Η γυναικεία απεικόνιση (Τζέιν Γκρηρ) είναι ιδιαίτερα συμπαθητική. Η αρσενική «προοπτική» της γυναίκας δεν υπερισχύει απλά έναντι της θηλυκής. Εδώ η Τζέιν Γκρηρ υποδύεται μια από τις πιο σκοτεινές γυναίκες, που όμως τουλάχιστον γνωρίζουμε γιατί κάνει αυτό που κάνει και έτσι μπορούμε να συμμεριστούμε το χάλι της. Είναι και αυτή παγιδευμένη. Ο Τουρνέ περνάει μηνύματα βαθιά μέσα στην ψυχή μας. Όλοι έχουμε «κόσμους και μέρη» που δεν πηγαίνουμε συχνά. Όπως όμως o Μίτσαμ, έτσι και εμείς, ερχόμαστε αντιμέτωποι μερικές φορές με δαίμονες και πρέπει να δώσουμε τη μάχη άλλη μια φορά. Ε, τότε ας έχουμε τη ζώνη μας καλά ζωσμένη.
..Αν λοιπόν δεν έχετε κάτι καλύτερο να κάνετε απόψε, αυτή είναι μια εξαίρετη επιλογή για να περάσετε το βράδυ σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου