Η Κρήτη λέει είναι νησί, μα για το χαρτογράφο. Για μένα είναι η ΖΩΗ όξω από τον τάφο... (Αγνώστου)

Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Η ελληνική συμμετοχή στο EUSO 2012


Αυτό το Σαββατοκύριακο η Ελλάδα μας, έκανε συλλογή μεταλλίων. Εκτός από αυτά που έλαβαν οι αθλητές μας της ενόργανης στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Όσιγεκ στην Κροατία και είναι λίγο ως πολύ γνωστά, υπήρξε άλλη μια διοργάνωση, μικρότερης εμβέλειας αλλά άξια προσοχής, όπου ελληνόπουλα κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο.


Πρόκειται για την Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών (European Union Science Olympiad) η όποια φέτος έλαβε χώρα στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών (EUSO) είναι ένας διαγωνισμός μεταξύ τριμελών μαθητικών ομάδων από μαθητές Λυκείων μέχρι 16 ετών. Κάθε χρόνο η Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝΕΚΦΕ) καθορίζει και διεξάγει την διαδικασία επιλογής των δύο τριμελών ομάδων μαθητών οι οποίες αντιπροσωπεύουν την Ελλάδα στο διαγωνισμό που πραγματοποιείται σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 


Στο φετινό 10ο Διαγωνισμό, ο οποίος ξεκίνησε την ∆ευτέρα 23 Απριλίου µε την συμμετοχή 44 οµάδων από 23 Χώρες-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ολοκληρώθηκε την Κυριακή 29 Απριλίου, η Ελλάδα συµµετείχε µε δυο τριµελείς οµάδες µαθητών από το 1ο Λυκείου Αγίου ∆ηµητρίου (Μπραχάµι) και το Λύκειο του Κολεγίου Αθηνών. 
∆όθηκαν 6 Χρυσά µετάλλια 17  αργυρά και 21  χάλκινα. Η οµάδα που αναδείχθηκε 1η ήταν της Εσθονίας. Τα υπόλοιπα 5 χρυσά µετάλλια κατέκτησαν οι οµάδες των µαθητών από την Ουγγαρία, Ρουµανία, Γερµανία, Τσεχία και Λιθουανία.


Αξίζει ένα  μεγάλο μπράβο στις δυο ελληνικές ομάδες γιατί έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό με ότι μέσα προετοιμασίας διέθεταν. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δελτίο τύπου της ΠΑΝΕΚΦΕ: «Οι δυο Ελληνικές οµάδες είχαν αξιοπρεπή παρουσία, µάλιστα η µία βρέθηκε πολύ κοντά στη κατάκτηση του αργυρού µεταλλίου. Τελικά και οι δύο οµάδες ήταν µέσα στις 21  οµάδες που πήραν χάλκινο µετάλλιο».

Συµµετείχαν:
Από το Κολέγιο Αθηνών: η Κατερίνα Παπαδήµα,  ο Νίκος ∆οκµετζόγλου και Νίκος Μαυροκέφαλος.
Από το 1ο Λύκειο Αγ.  ∆ηµητρίου: η Μαρία Θεοδωροπούλου ο Χρίστος Θωµάτος και ο Θεοχάρης Λάµπρου.


                                                              Το μετάλλιο της ελληνικής ομάδας

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι την άνοιξη του 2014  ο ∆ιαγωνισµός της Ευρωπαϊκής Ολυµπιάδας Επιστηµών θα οργανωθεί στη Χώρα µας από την ΠΑΝΕΚΦΕ σε συνεργασία µε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και το Ίδρυµα Ευγενίδη.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το δελτίο τύπου της ΠΑΝΚΕΦΕ σχετικά με την EUSO 2012 στο http://ekfe-nikaias.att.sch.gr/portal/attachments/article/200/DELTIO_TYPOY.pdf


Πηγές:

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Δημήτρης Μητροπάνος: Με το Χάρο φίλοι, γελαστοί και γελασμένοι..

...Εγώ το έχω δηλώσει και παλαιότερα. Με νοιάζει τι θα μείνει από το όνομά μου και θέλω να λένε ότι πέρασε ένας λαϊκός τραγουδιστής που είχε ήθος, αρχές και ήταν καλός. Αυτή θα είναι και η κληρονομιά που αφήνω στα παιδιά μου... 
Δημήτρης Μητροπάνος (από συνέντευξή του στο ΒΗΜAgazino στις 19 Ιουνίου 2011)

Και πραγματικά αυτή την αίσθηση έχω, εγώ που τον γνώριζα μόνο μέσα από τα τραγούδια του και κατάφερα να τον ακούσω ζωντανά -δυστυχώς- μόλις φέτος.. Ότι έφυγε ένας αξιοπρεπής άνθρωπος, ένας πραγματικά καλός τραγουδιστής που υπηρέτησε πιστά το λαϊκό τραγούδι και μιλούσε πάντα μέσα απ' τη δουλειά του. Δε θυμάμαι ποτέ να ακούστηκε κακός λόγος γύρω απ' τ' όνομά του κι εδώ ακριβώς κρύβεται το μυστικό για έναν καλλιτέχνη. Να μην προδώσει τον εαυτό του, την τέχνη του και το κοινό του. Αυτό το πράγμα ο Μητροπάνος το κατάφερε. 
Στο μυαλό μου έρχεται μια μαντινάδα του Γιώργη Καράτζη που την έχω ακούσει απο τα χείλη του Νικηφόρου Αεράκη:

Ποτέ μου δεν εσκέφτηκα πόσο καιρό θα ζήσω
μόνο τη στράτα καθαρή ξοπίσω μου ν' αφήσω

Μη σε νοιάζει λοιπόν Δημήτρη. Παραφράζοντας το πρώτο σου τραγούδι σου λέω πως.. πήγες αλλά όχι στα χαμένα τούτη την Πασχαλιά..