Η Κρήτη λέει είναι νησί, μα για το χαρτογράφο. Για μένα είναι η ΖΩΗ όξω από τον τάφο... (Αγνώστου)

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Εκδήλωση: "Η ΚΡΗΤΗ ΤΡΑΓΟΥΔΑΕΙ" στις 4 Σεπτεμβρίου 2015 στο Θέατρο Βράχων

Ο Γιώργος Ν. Ξυλούρης και ο 105,5 Στο Κόκκινο σας προσκαλούν σε ένα μουσικό ταξίδι βαθιά στις ρίζες. Για ένα βράδυ οι σημαντικότεροι Κρήτες δημιουργοί θα δώσουν το στίγμα από τον πολιτιστικό χάρτη της Μεγαλονήσου. Μέσα από μελωδικά μονοπάτια θα συναντηθούν η Κίσσαμος με τη Σητεία, το Λυβικό Πέλαγος με το Κρητικό και ο Ψηλορείτης με τα Αστερούσια και τα Λευκά Όρη. Λύρες, βιολιά, λαούτα, μαντολίνα, θιαμπόλια και ασκομπαντούρες θα πουν την ιστορία μιας παράδοσης χιλιάδων χρόνων που συνεχίζει να εξελίσσεται και να κρατάει ζωντανή και ατόφια την ταυτότητά της.
Συνταξιδιώτες μας μερικοί από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σημερινής μουσικής σκηνής της Κρήτης όπως οι:
  • Ψαραντώνης, Νίκη Ξυλούρη, Λάμπης Ξυλούρης, Αντώνης Στιβακτάκης
  • Ross Daly, Βασίλης Σταυρακάκης, Γιώργης Μανωλάκης, Κέλλυ Θωμά, Γιάννης Παπατζανής, Γιώργος Σαλούστρος (Κεχρής)
  • Μιχάλης Φραγκιαδάκης, Αντώνης Φραγκιαδάκης
  • Θανάσης Σταυρακάκης
  • Αντώνης Μαρτσάκης, Νίκος Μαρεντάκης, Κανάκης Κοζωνάκης, Φραγκίσκος Μπαλτζάκης
  • Βαγγέλης Βαρδάκης, Μανώλης Λιαπάκης, Γιάννης Γενειατάκης
  • Αστρινός Ζαχαριουδάκης, Δημήτρης Σκουλάς, Αντώνης Ζαχαριουδάκης
  • Κάρολος Κουκλάκης & Ειρήνη Δερέμπεη, Βασίλης Τζωρτζίνης
  • Γιώργης Βρέντζος (Κάτης), Χαράλαμπος Χαιρέτης (Βούργιας), Βασίλης Δραμουντάνης, Λευτέρης Μπέρκης, Γιώργος Νταγιαντάς, Μανώλης Σκουμπάκης

Info
4 Σεπτεμβρίου 2015

Θέατρο Βράχων "Μελίνα Μερκούρη"
Ώρα έναρξης: 20.30 / Οι πόρτες ανοίγουν στις 19.30

Γενική Είσοδος: 10€

Προπώληση εισιτηρίων:

Ticket Services
Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου
Τηλεφωνικά: 210 7234567
Online: www.ticketservices.gr

Διαδημοτικό Δίκτυο Πολιτισμού Βύρωνα & Δάφνης-Υμηττού
Ευαγγελικής Σχολής 26, 6ος ορ.
Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00 π.μ. – 2.30 μ.μ.

Δημαρχείο Δάφνης
Έλλης 16 & Κανάρη, Δάφνη 1ος ορ.
Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00 π.μ. – 12.00

Δημαρχείο Υμηττού
Πλ. Ηρώων Πολυτεχνείου 1, Υμηττός
Δευτέρα έως Παρασκευή 8.00 π.μ. – 12.00

Ταμείο Θεάτρου Βράχων:
Καθημερινά 6.00 μ.μ. – 10.00 μ.μ.

Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

Αρτοϊστορίες και αρτοποιήματα

Δύσκολοι και περίεργοι οι καιροί που ζούμε. Σε τέτοιους καιρούς, μια από τις "άμυνές" μας πιστεύω ακράδαντα πως είναι η επιστροφή στις βασικές αξίες που όλοι μας γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε αλλά απ' ότι δείχνουν τα πράγματα μια μερίδα από εμάς ουσιαστικά σέβεται και κάνει πράξη. 
Αυτές οι σκέψεις μου ήρθαν στο μυαλό όταν προ καιρού και ομολογουμένως, αρκετά αργά, είδα την ταινία μικρού μήκους του Δημοτικού σχολείου Δραπανιά Κισάμου Χανίων με τίτλο "Αρτοϊστορίες", η οποία έλαβε μέρος στον 4ο Σχολικό διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους Π.Ε. Σερρών 2014 και απέσπασε την 3η Πανελλήνια Διάκριση. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κανάλι που διατηρεί το Δημοτικό σχολείο Δραπανιά στο youtube: στην ταινία παρουσιάζεται όλη η διαδικασία παραγωγής του ψωμιού όπως γινόταν πριν πολλά χρόνια στην Κρήτη από τη σπορά μέχρι το φούρνισμα. Όλη η διαδικασία είναι δεμένη με το παραμύθι "Το πιο γλυκό ψωμί " που υπάρχει στο βιβλίο της γλώσσας της Γ τάξης . Σκοπός της ταινίας ήταν να γνωρίσουμε από κοντά τον κύκλο του ψωμιού και να αξιολογήσουμε το σημαντικότατο ρόλο του στην πυραμίδα της Κρητικής διατροφής, αλλά παράλληλα να προβληματιστούμε σχετικά με το σεβασμό των ανθρώπων απέναντι στο ψωμί και κατ΄ επέκταση της τροφής μέσα από το πέρασμα των χρόνων και της τεχνολογικής εξέλιξης.
Παρακάτω υπάρχει και το σχετικό βίντεο:



Το Δημοτικό σχολείο Δραπανιά έχει αναπτύξει μια αρκετά αξιόλογη δράση όσον αφορά  τις ταινίες μικρού μήκους. Μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιήσει τρείς ταινίες, "Το πέρασμα" (2013) το οποίο επίσης βραβεύτηκε στον 3ο πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους "Ένας πλανήτης... μια ευκαιρία", "Τις Αρτοϊστορίες" (2014) και τη "Δια βίας μάθηση" (2015). Όλοι οι συντελεστές και προπαντός τα παιδιά αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Αυτές είναι μερακλίδικες δουλειές από μερακλήδες ανθρώπους! Εύχομαι να συνεχίσουν την προσπάθειά τους κι εμείς να χαιρόμαστε τα έργα τους.

Φαίνεται πάντως ότι ο προβληματισμός αυτός -κι εδώ είναι το παρήγορο και ελπιδοφόρο της υπόθεσης- απασχολεί και άλλα μυαλά. Όπως κάθε χρόνο εδώ και 18 χρόνια, έτσι και φέτος διοργανώθηκαν στ' Ανώγεια τα Υακίνθεια. Τα Υακίνθεια, που πλέον είναι ένας θεσμός με πανελλήνιο και όχι μόνο ενδιαφέρον, είχαν σαν θέμα "το στάρι και το ψωμί". Η ανακοίνωση στην ιστοσελίδα των Υακινθείων δίνει ξεκάθαρα το μήνυμα που θέλω να αποδώσω με αυτή μου την ανάρτηση.

ΤΟ ΣΤΑΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΨΩΜΙ
H διάθεση της κοινωνίας για αναστοχασμό και επανατοποθέτηση πάνω στις βασικές αξίες της ζωής αλλά και οι πρακτικές δυσκολίες συντήρησης του χώρου συναυλιών των Υακινθείων, μας μετακομίζουν φέτος προσωρινά από το θέατρο του Αγίου Υακίνθου στο θέατρο του αρχάγγελου Νίκου Ξυλούρη.

Ο πολιτισμός τροφοδοτεί το πάθος της κοινωνίας για ζωή. Αποφασίσαμε να παρακάμψουμε τις αντικειμενικές δυσκολίες και οργανώνουμε για 18η χρονιά τα Υακίνθεια, αυτή τη φορά στα Ανώγεια.

Ο αρχικός μας σχεδιασμός περιελάμβανε εκδηλώσεις με θέμα το στάρι και το ψωμί. Την επόμενη χρονιά θα επανέλθουμε στο θέμα αυτό καθώς θεωρούμε πως το στάρι και το ψωμί εκτός από τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν στην επιβίωση της ανθρωπότητας, αιώνια θα συμβολίζουν την ανθρώπινη χαρά που προκύπτει όχι από το περιττό αλλά από το απαραίτητο.

Η Κίσαμος και τ' Ανώγεια, δύο τόποι που είναι μέσα στην καρδία μου, που με καθορίζουν σαν προσωπικότητα, συγκλίνουν ακόμα και σε αυτό. Να το πω καρμικό; Πάντως να είναι… τυχαίο; Δε νομίζω...

Πηγές: