Η Κρήτη λέει είναι νησί, μα για το χαρτογράφο. Για μένα είναι η ΖΩΗ όξω από τον τάφο... (Αγνώστου)

Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2017

"Ξα μου" η ταινία της Κλειώς Φανουράκη, από 15 Ιουνίου στους κινηματογράφους

"Ξα μου". Μαζί με το "σα το ντελόγο δεν υπάρχει", είναι από τις αγαπημένες μου κρητικές φράσεις.
Όπως εύστοχα περιγράφεται στην ιστοσελίδα που έχει δημιουργηθεί για την ομώνυμη ταινία, "Ξα μου" θα πει "στην εξουσία μου, δηλαδή κάνω αυτό που πιστεύω, παίρνω την ευθύνη, δικό μου θέμα τι θα κάνω, ας το πάνω μου". Εγώ θα προσθέσω και "δικαίωμά μου".

Δε θα γράψω πολλά για την ταινία, η ιστοσελίδα είναι κατατοπιστικότατη. Σας παραπέμπω στο σύνδεσμο της ιστοσελίδας:

και στη σελίδα της ταινίας στο facebook:

Η αφίσα της ταινίας

Η ταίνια είναι γυρισμένη στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο νομό Ηρακλείου (λίγο που είδα το τρέιλερ κάποια μέρη μου θυμίζουν Αρχάνες). Το Αθηνόραμα τη χαρακτιρίζει και ως "δραμεντί", δηλαδή δραματική κομεντί, η ιστορία της οποίας περιστρέφεται γύρω από τη ζωή ένος Γάλλου που μένει στην Κρήτη και χάνει τη δουλειά του. Επιστρέφοντας στη γη και τη φύση επαναπροσδιορίζεται και βρίσκει ξανά τις μικρές χαρές της ζωής. 
Η ταινία φαίνεται ότι διαθέτει ηθογραφικά στοιχεία έντονου χαρακτήρα και σ' αυτό όπωσδηποτε συμβάλλει το κρητικό στοιχείο, έμψυχο και μη, που από μόνο του διαθέτει μια ξεχωριστή δυναμική. Τη μουσική της ταινίας υπογράφουν οι Γιώργης Μανωλάκης, Λουδοβίκος των Ανωγείων και Μάρω Θεοδωράκη. Η Μαρω Θεοδωράκη είναι κόρη του ποιητή Γιάννη Θεοδωράκη και της δημοσιογράφου και πρώην βουλευτή Νίτσας Λουλέ και ανιψιά του Μίκη Θεοδωράκη. Ναι, η Νίτσα Λουλέ έχει γράψει βιβλίο για τη ζωή του Νίκου Ξυλούρη. Παλί απο δω το πήγα πάλι απο κει το πήγα, πάλι στ' Ανώγεια την έφερα την κουβέντα!! Όπως και να 'χει περιμένω ν' ακούσω τι έχει να μας δώσει αυτή η σύμπραξη.


Μετά τη θερμή υποδοχή της ταινίας στο 57ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, την προβολή της στο 27ο Palm Springs International Film Festival, και  το 11ο Los Angeles Greek Film Festival, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Κλειώς Φανουράκη, «Ξα μου» έρχεται από 15 Ιουνίου  2017 στους κινηματογράφους.

Την περιμένουμε εναγωνιώς και της ευχόμαστε να είναι ΚΑΛΟΤΑΞΙΔΗ!!!

Και για να μην ξεχνιόμαστε. Κλείνω με μια μαντινάδα:
Έφυγες δίχως να μου πεις του χωρισμού το γειά σου
μα έγω για σένα θα πονώ κι εσύ για μένα ξα σου.. 


                                         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου