Η Κρήτη λέει είναι νησί, μα για το χαρτογράφο. Για μένα είναι η ΖΩΗ όξω από τον τάφο... (Αγνώστου)

Τρίτη, 21 Απριλίου 2020

"Ο Ελκόμενος επί κρημνού, Κρήτη 1947" του Κώστα Νταντινάκη

Στο διαδίκτυο προβάλεται μέχρι τέλος Απριλίου το ντοκιμαντέρ "Ο Ελκόμενος επί κρημνού, Κρήτη 1947" του Κώστα Νταντινάκη, το οποίο αναφέρεται στη στυγερή δολοφονία επειτα από απάνθρωπους βασανισμούς του αγωνιστή ιερέα του ΕΑΜ Νικόλαου Αποστολάκη, τον Αύγουστο του 1947, από παρακρατικούς της ομάδας Παύλου Γύπαρη.
Το ντοκιμαντέρ συμμετείχε στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το 2017.

Κρήτη, 1947. Ενώ στα Χανιά μαίνεται ο Εμφύλιος, τα μεσάνυχτα της 1ης Αυγούστου, παρακρατικοί της ομάδας Παύλου Γύπαρη απάγουν δολίως από το σπίτι του τον αγωνιστή ιερέα του ΕΑΜ Νικόλαο Αποστολάκη και αφού τον βασανίζουν απάνθρωπα τον πετούν στον Κόκκινο Γκρεμό κοντά στις φυλακές Καλαμίου. Η σύζυγός του εκτοπίζεται από το Νεροχώρι Αποκορώνου όπου διέμεναν, ενώ τα πέντε παιδιά τους συνεχίζουν να διώκονται μέχρι τις πανεπιστημιακές τους σπουδές. Τα γεγονότα μαρτυρούν επιζώντες της περιόδου, με προεξάρχουσα την κόρη του Αποστολάκη, Ισμήνη και τον καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας, στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Γιώργο Μαργαρίτη.

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Κώστας Νταντινάκης

Μοντάζ: Ανδρέας Ανδρονικάκης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Χαμηλάκης

Ήχος: Νίκος Γιακουμής

Παραγωγή: Authorwave

Έτος Παραγωγής: 2017

Διάρκεια: 66’

Δείτε εδώ το ντοκυμαντέρ:


Λίγα λόγια για το σκηνοθέτη:

Ο Κώστας Νταντινάκης γεννήθηκε το 1960 στα Χανιά. Σπούδασε κινηματογράφο και λογοτεχνία στο Παρίσι όπου και υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή στο πανεπιστήμιο Paris 3, πάνω στο Κρητικό Θέατρο της Αναγέννησης. Δίδαξε δύο χρόνια στο γαλλικό πανεπιστήμιο Rennes-2, εργάστηκε επί σειρά ετών ως συντάκτης σε πολιτιστικά θέματα στον ημερήσιο αθηναϊκό Τύπο και το κρατικό ραδιόφωνο, ενώ σκηνοθέτησε ταινίες για την ελληνική και τη γαλλική τηλεόραση με τις οποίες συμμετείχε σε διάφορα φεστιβάλ. Παράλληλα με την κινηματογραφική του δραστηριότητα εργάζεται ως ερευνητής πάνω στην κρητική λογοτεχνία την περίοδο της βενετοκρατίας (1204-1669) με συχνές επιστημονικές δημοσιεύσεις.

Φιλμογραφία:

1984 Οικοδόμοι (Μυθοπλασία 10 λεπτά)
1985 Το ξάφνιασμα (μμ Μυθοπλασία 15 λεπτά)
1986 Γαύδος (μμ Ντοκυμαντέρ 26 λεπτά)
1987 Καρτέλα ασθενούς (μμ Ντοκυμαντέρ 30 λεπτά)
1988 Μεταμοντέρνοι καιροί (μμ Μυθοπλασία 10 λεπτά)
1990 Η γλύπτρια Αργυρώ Καρύμπακα (μμ Ντοκυμαντέρ 26 λεπτά)
2001 Έλληνες στην Κορσική (Ντοκυμαντέρ 52 λεπτά)
2007 Στο κάτω (κάτω) της γραφής(Μυθοπλασία 97 λεπτά)
2008 Μαρακές (ο καλλιγράφος Αμπντερραχίμ Αϊτ-Ελ-Χάντ)
2008 Βικτωρία Θεοδώρου: τα κύματα που με δίδαξαν το ανυπότακτο (80 λεπτά)
2009 Γιώργης Μανουσάκης: Νοσταλγός Αιωνιότητας (62 λεπτά)
2009 Ο Λόρκα μέσα μου (Ντοκυμαντέρ)
2010 Canal d’ amour/Channel of Love (80 λεπτά)
2011 Τουρκοκρητικοί στην Αλικαρνασσό (40 λεπτά)
2015 Το πέρασμα του κομήτη Ρεμπώ από την Κύπρο
2017 Ο Ελκόμενος επί κρημνού, Κρήτη 1947
2019 Η Μαρία Πολυδούρη στο Παρίσι του Μεσοπολέμου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου