Η Κρήτη λέει είναι νησί, μα για το χαρτογράφο. Για μένα είναι η ΖΩΗ όξω από τον τάφο... (Αγνώστου)

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Η συμφωνία της Βάρκιζας και το Μνημόνιο 2

12 Φεβρουαρίου 1945 υπεγράφη η συμφωνία της Βάρκιζας. 12 Φεβρουαρίου 2012 υπεγράφη το 2ο Μνημόνιο. Τυχαίο γεγονός θα μου πείτε.. Πιθανότατα. Το σίγουρο πάντως είναι ότι 67 χρόνια μετά η Βάρκιζα μου φαίνεται πιο επίκαιρη από ποτέ.. Κάνοντας αυτή τη σκέψη, είδα για πολλοστή φορά το βίντεο με τους αντάρτες του ΕΛΑΣ να παραδίδουν κλαίγοντας σα μικρά παιδιά τα όπλα τους. Στο μυαλό μου έρχονται οι στίχοι από ένα δημοτικό τραγούδι:
..Το χέρι μου προσκέφαλο και το σπαθί μου στρώμα
το καριοφίλι μου αγκαλιά σαν το παιδί την μάνα..

Σαν σήμερα 16 Φλεβάρη ο ΕΛΑΣ παρέδωσε τα όπλα του. Με βάση την ημερήσια διαταγή της 16ης Φεβρουαρίου 1945 που υπέγραψαν ο στρατηγός Σαράφης και ο Άρης Βελουχιώτης, ο ΕΛΑΣ έπρεπε να διαλυθεί 4 ημέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας της Βάρκιζας. Θα διατηρούνταν μόνο τα τμήματα της Κρήτης όπου παρέμεναν ακόμα οι Γερμανοί και ο πόλεμος δεν είχε τελειώσει. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο παραλαβής του οπλισμού του ΕΛΑΣ με ημερομηνία 28 Φεβρουαρίου 1945 και υπογραφή του Άγγλου Ταξίαρχου Αϊκεχεντ, οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ παρέδωσαν:

Πυροβόλα διαφόρων τύπων: 100
Όλμους ομαδικούς: 81
Όλμους ατομικούς: 138
Πολυβόλα: 419
Οπλοπολυβόλα: 1412
Αυτόματα τυφέκια: 713
Τυφέκια και πιστόλια: 48973
Τυφέκια αντιαρματικά: 57
Συσκευές ασυρμάτων: 17

Όλος αυτός ο όγκος του οπλισμού προέρχονταν από ιταλικά και γερμανικά λάφυρα πολέμου και από πολύ λίγα συμμαχικά όπλα. Κατά μια στατιστική, οι σύμμαχοι είχαν χορηγήσει στον ΕΛΑΣ σε όλη τη διάρκεια της κατοχής: 10 όλμους, 100 οπλοπολυβόλα, 30 πολυβόλα, 300 αυτόματα και 3000 τυφέκια..



Σύμφωνα με τον Σόλωνα Γρηγοριάδη, "ο πόλεμος δεν είχε λήξει και η σκιά του έπεφτε ακόμα πάνω στην καθημαγμένη χώρα. Στα Δωδεκάνησα υπήρχαν σημαντικές γερμανικές δυνάμεις, με λίγα τάγματα φασιστών Ιταλών που κατείχαν την Ρόδο, την Κω, την Λέρο, την Τήλο και την Κάλυμνο. Στην Κρήτη, 9500 Γερμανοί και 4000 Ιταλοί ήταν ισχυρά περιχαρακωμένοι στα Χανιά και το Ακρωτήρι. Άλλοι 700 Γερμανοί με 50 Ιταλούς κατείχαν οχυρές θέσεις στη Μήλο γύρω από τα θειούχα νερά. Και χρειάστηκε να τερματιστεί η αντίσταση της Γερμανίας για να καταθέσουν τα όπλα οι σκληροτράχηλες αυτές απομονωμένες οπισθοφυλακές. Η φρουρά της Μήλου υπέκυψε την 7η Μαΐου 1945, της Δωδεκανήσου την 8η Μαΐου και τέλος τη νύχτα της 10ης Μαίου, ο Γερμανός στρατηγός Ρέντακ, προσερχόταν στη βίλα Αριάδνη του Ηρακλείου για να παραδώσει τα στρατεύματά του στον Ανώτατο Σύμμαχο Αρχηγό Μεσογείου ταξίαρχο Κίρκμαν και στον Έλληνα στρατιωτικό διοικητή Κρήτης υποστράτηγο Φουντουλάκη. Μόνο όμως την 19η Μαϊού έμπαιναν οι ελληνικές αρχές στα Χανιά και την επομένη διαλυόταν ο ΕΛΑΣ Κρήτης."

Πηγές:
Βουρνάς Τάσος, Ιστορία της Νεώτερης και Σύγχρονης Ελλάδας, Τόμος Γ', Εκδόσεις Πατάκη
Γρηγοριάδης Σόλων, Ιστορία της Σύγχρονης Ελλάδας 1941-1974, Τόμος Β', Εκδόσεις POLARIS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου