Η Κρήτη λέει είναι νησί, μα για το χαρτογράφο. Για μένα είναι η ΖΩΗ όξω από τον τάφο... (Αγνώστου)

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Αφιέρωμα της ΕΤ1 στη δεκαετία του 1940

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, το έπος του ’40, η Κατοχή, η Εθνική Αντίσταση, η Απελευθέρωση και ο Εμφύλιος στη μικρή οθόνη.




Ένα εικοσαήμερο θεματικό αφιέρωμα στη δεκαετία του ’40, με περισσότερες από 230 ώρες προγράμματος, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι τηλεθεατές μέσα από τη συχνότητα της ΕΤ1, από τις 12 έως και τις 31 Οκτωβριου.
Καθημερινά από τις 17.00 μέχρι και τις 02.00, η έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το έπος του ’40, η Κατοχή, η Εθνική Αντίσταση, η Απελευθέρωση και ο Εμφύλιος, έρχονται στη μικρή οθόνη μέσα από  ελληνικά και ευρωπαϊκά ντοκιμαντέρ, ποιοτικές διεθνείς συμπαραγωγές, ελληνικές και ξένες σειρές εποχής, κινηματογραφικές ταινίες, θεατρικές παραστάσεις και μοναδικά ντοκουμέντα εποχής, τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό.
Είκοσι εκπρόσωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών και δημοσιογράφοι της ΕΡΤ – ένας κάθε ημέρα – θα παρουσιάσουν το αφιέρωμα. Η Μαριλένα Κατσίμη, ο Χρήστος Βασιλόπουλος, η Λυδία Κονιόρδου, η Αλεξάνδρα Παντελάκη, ο Γιώργος Αυγερόπουλος, η Σοφία Σεϊρλή, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, ο Ακύλλας Καραζήσης, ο Προκόπης Δούκας, ο Αντώνης Καφετζόπουλος, ο Πέτρος Μάρκαρης, η Οντίν Λιναρδάτου, η Λυδία Φωτοπούλου, ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο Στέλιος Κούλογλου, η Βίκυ Φλέσσα, ο Νίκος Καραθάνος, ο Γιώργος Αμυράς, η Ρένια Τσιτσιμπίκου και η Κατερίνα Ζαχαροπούλου, θα προλογίζουν και θα σχολιάζουν τα ντοκιμαντέρ, τις εκπομπές και τις ταινίες που θα περιλαμβάνονται κάθε μέρα στο αφιέρωμα.


Έλληνες, Γερμανοί, Γάλλοι και Βρετανοί ντοκιμαντερίστες αποκαλύπτουν, τεκμηριώνουν και θυμίζουν, όσα δεν πρέπει να σβησθούν από τη συλλογική μνήμη για την άνοδο και την πτώση του φασισμού, το Ολοκαύτωμα και την καταστροφή της Ευρώπης.
Η πορεία από το «αυγό του φιδιού» στη λαίλαπα του ναζισμού, καταγράφεται μέσα από εξαιρετικά τεκμηριωμένα και δραματοποιημένα ιστορικά ντοκιμαντέρ, όπως «ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΓΚΑΙΜΠΕΛΣ», «ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΕΤΡΑΔΙΑ ΤΗΣ ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗΣ», «ΟΙ ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΚΙΑΣ», «ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗ, Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΝΑΖΙ», «ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΥΣΤΙΚΟ» κ.α.
Η εποποιία του ’40 και της Εθνικής Αντίστασης, αλλά και τις καταστροφικές συνέπειες της Κατοχής και του Εμφυλίου, ανασυντίθενται μέσα από ντοκιμαντέρ διεθνούς συμπαραγωγής, όπως «Ο ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ», «Ο ΤΖΟΥΛΙΟ ΑΝΤΡΕΟΤΤΙ ΘΥΜΑΤΑΙ», «ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΓΥΡΗ», καθώς και από ελληνικές σειρές ντοκιμαντέρ, όπως «ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ»  του Αντώνη Βογιάζου και του Σωτήρη Αναστασιάδη, «ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ» και επεισόδια των σειρών «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ», «ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ», «ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ» και  «ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ».
Ξεχωριστοί Έλληνες από όλους τους χώρους του δημόσιου βίου, καταθέτουν τις μαρτυρίες τους στις εκπομπές «ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ» με τον Στέλιο Κούλογλου, «ΕΞΙΣΤΟΡΕΙΝ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΕΙΝ» με τον Γιάννη Τζαννετάκο και «ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ» του Γιώργου Πετρίτση, ενώ ο πνευματικός περίγυρος της περιόδου περιγράφεται μέσα από τις σειρές «ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ» του Τάσου Ψαρρά, «ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ» των Γιώργου και Ηρούς Σγουράκη και «ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» του Γιώργου Ζέρβα.
Ακόμα, το κλίμα της ταραγμένης δεκαετίας του ’40 έρχεται στη μικρή οθόνη, με τις ελληνικές σειρές εποχής «ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ» - την αριστουργηματική τριλογία του Στρατή Τσίρκα, μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του Ροβήρου Μανθούλη – και «ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΔΟΙΠΟΡΟΙ», τηλεοπτική μεταφορά του ομότιτλου μυθιστορήματος του Γ. Θεοτοκά, σε σκηνοθεσία Χρήστου Παληγιαννόπουλου. Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα μεταδοθεί και η δημοφιλής βρετανική σειρά εποχής αυτοτελών επεισοδίων “FOYLE’S WAR”, παραγωγής ITV.

Αναδημοσίευση από το ΒΗΜΑ 08/10/2012 14:39 http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου