Η Κρήτη λέει είναι νησί, μα για το χαρτογράφο. Για μένα είναι η ΖΩΗ όξω από τον τάφο... (Αγνώστου)

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Mobile phishing: "ψάρεμα" μέσω κινητού τηλεφώνου

Σήμερα στο δρόμο προς το σπίτι μου, με σταμάτησε μια παρέα παιδιών ενός δημοτικού σχολείου της περιοχής μου, προκειμένου να μου κάνουν κάποιες ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση και τους κινδύνους του διαδικτύου για μια εργασία που έπρεπε να παρουσιάσουν. Με αφορμή αυτό το γεγονός, θυμήθηκα κάτι που μου συνέβη πριν από κάμποσες ημέρες και αποφάσισα να το μοιραστώ μαζί σας για να είσαστε προετοιμασμένοι και να μην "ψαρώσετε" σε περίπτωση που σας συμβεί κάτι παρόμοιο.
Ένα μεσημέρι λοιπόν, γύρω στις 14:00 λαμβάνω ένα μήνυμα στο κινητό μου από τον αριθμό 6948461421 (άγνωστος σε μένα), το οποίο έλεγε κατά λέξη:

"ΣΕ ΕΙΔΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗΝ ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ ΚΑΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙΣ Π7ΛΥ. Ο ΣΑΚΗΣ! ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΣΟΥ.. ΕΙΜΑΙ Η ΨΗΛΗ ΜΕΛΑΧΡΙΝΗ ΠΟΥ ΣΕ ΚΟΙΤΑΖΕ ΕΠΙΜΟΝΑ.. ΘΑ ΧΑΡΩ ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ!"

Με τη μια κατάλαβα ότι κάτι δεν πάει καλά. Εννοείται δεν απάντησα, ούτε καν για να πω "κάνετε λάθος", ούτε κάλεσα τον αριθμό. Αλλά με "έτρωγε" να μάθω περί τίνος πρόκειται. Το έψαξα λοιπόν στο διαδίκτυο και ανακάλυψα ότι και σε άλλους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας έχει σταλεί από τον ίδιο αριθμό το ίδιο μήνυμα ή παρεμφερές. Κάποιοι απάντησαν, άλλοι έλεγαν ότι είδαν τα μηνύματα οι γυναίκες τους και τους έκαναν σκηνές ζηλοτυπίας, γενικά ένα μπάχαλο. Βασικά πρόκειται για mobile phishing δηλαδή για "ψάρεμα" μέσω κινητού τηλεφώνου.

Γλυκούλι ψαράκι ο Nemo δε λέω αλλά επειδή τα φαινόμενα μπορεί να απατούν, ΠΡΟΣΟΧΗ!!

Τι είναι το phishing;
Phishing είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται στο διαδίκτυο και αφορά στο ηλεκτρονικό "ψάρεμα". Πρόκειται για μια παραλλαγή του αγγλικού όρου fishing που σημαίνει ψαρεύω. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της wikipedia: Η μέθοδος “phishing” συχνά συνδέεται με την αθέμιτη απόκτηση δεδομένων ή τη διάπραξη απάτης στο διαδίκτυο. H έκφραση “phishing” προέρχεται από την συνήθεια των hackers να χαρακτηρίζουν τους ηλεκτρονικούς τόπους στους οποίους έχουν πρόσβαση “phish”. [1]
Με απλά λόγια πρόκειται για μια μορφή ηλεκτρονικής απάτης με σκοπό την απόσπαση από τον χρήστη κωδικών πρόσβασης, αριθμών πιστωτικών καρτών κλπ. Στην περίπτωση του mobile phishing, όπως το κατάλαβα μετά το διαδικτυακό μου ψάξιμο, από τη στιγμή που ο παραλήπτης του μηνύματος απαντήσει αρχίζει να δέχεται και άλλα μηνύματα ενώ παράλληλα αρχίζει να χρεώνεται και το κινητό του. Γι' αυτό το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μην απαντήσετε σε περίπτωση που λάβετε παρόμοιο μήνυμα. Το ίδιο συστήνουν και οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, ωστόσο με ενοχλεί το γεγονός ότι μένουν μόνο στο συμβουλευτικό χαρακτήρα του πράγματος και δεν κάνουν κάτι για να μας προστατέψουν. Φαντάζομαι ότι θα έχουν γίνει καταγγελίες αλλά πουθενά δεν έχω δει να δημοσιοποιείται το θέμα. Μόνο αν το ψάξεις στο διαδίκτυο. Αναρωτιέμαι όμως.. Ένας ηλικιωμένος άνθρωπος που είναι μιας άλλης νοοτροπίας και δεν χρησιμοποιεί το διαδίκτυο, ούτε είναι ενήμερος γι' αυτή τη μορφή εξαπάτησης, δε θα μπορούσε να απαντήσει λέγοντας: "κάνετε λάθος" ακριβώς γιατί όπως είπα είναι μιας άλλης νοοτροπίας και θεωρεί ότι οι κανόνες ευγένειας του επιβάλλουν να το κάνει; Λέμε τώρα;; 
Τέλος πάντων, το συμπέρασμα είναι ότι όπως δεν ανοίγουμε ύποπτα ηλεκτρονικά μηνύματα που έρχονται στο λογαριασμό μας έτσι δεν απαντάμε και σε τέτοιου είδους μηνύματα που λαμβάνουμε στο κινητό μας. Που είναι οι παλιές καλές εποχές, τότε που δεν υπήρχαν κινητά τηλέφωνα, ούτε αναγνωρίσεις κλήσεων και κάναμε απλές και αθώες πλάκες καλώντας σε σταθερά τηλέφωνα; Η κλασική πλάκα θυμάμαι ήταν να βρίσκουμε στον τηλεφωνικό κατάλογο, αριθμούς τηλεφώνων που ανήκαν στο επίθετο Κολοβός - Κολοβού να τους καλούμε και να τους λέμε: 
- Η κα Κολοβού;
- Ναι.
- Εδώ η ουρά σας !!! (σκάγαμε στα γέλια και το κλείναμε).

1 σχόλιο:

  1. Κάθε "πλάκα" (ανεξάρτητα από την εποχή και τα τεχνολογικά μέσα που χρησιμοποιούνται) έχει τα οφέλη της. Η πλάκα με τα ονόματα αποφέρει γέλιο (καλό γι αυτούς που γελάνε. Η σύγχρονη αποφέρει άλλα κέρδη, πάλι καλό για όσους τα καρπώνονται. Τα μέσα αλλάζουν αλλά ο σκοπός παραμένει σταθερός: τι μπορώ να κερδίσω κάθε στιγμή από οπουδήποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή