Η Κρήτη λέει είναι νησί, μα για το χαρτογράφο. Για μένα είναι η ΖΩΗ όξω από τον τάφο... (Αγνώστου)

Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Ο Ειρηναίος μας...

Φύλλο από αφιέρωμα της κισαμίτικης εφημερίδας "Νέοι Ορίζοντες" στις 24/08/2005, όταν υπέβαλε την παραίτησή του

Για τον μεγάλο Ειρηναίο τι να πω εγώ.. 'Όλο και κάτι θα έχετε ακουστά, δε μπορεί, άλλα και να μην έχετε, ένα ψάξιμο να κάνετε στο διαδίκτυο θα μάθετε πολλά για τη ζωή και το έργο του. Είμαι τόσο λυπημένη που έφυγε από κοντά μας αυτό ο άγιος άνθρωπος. Δεν είναι που λόγω καταγωγής τον έχω λίγο παραπάνω στην καρδιά μου.. Όλοι μα όλοι στην Κρήτη -και όχι μόνο- τον εκτιμούσαν βαθιά και ειλικρινά γιατί και ο ίδιος ήταν ειλικρινής στα λόγια και στις πράξεις του. Έδινε το παράδειγμα με την ταπεινότητα και την πραότητά του όπως εννοείται ότι πρέπει να κάνει κάθε άνθρωπος. Ένα παραπάνω όταν αυτός ο άνθρωπος είναι ένας εκπρόσωπος του Θεού. Πολλά ωφελήθηκε ο τόπος μου από αυτό το άξιο τέκνο του. Τι να πρωτοθυμηθώ.. την ΑΝΕΚ, την ΕΤΑΝΑΠ, την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης και τόσα άλλα.. Δε μου φαίνεται τυχαίο που ο Θεός τον πήρε κοντά του τέτοιες μέρες. Διπλό το πένθος..
Πριν λίγο τον κηδέψανε. Το πρωί που μίλησα με τη μαμά μου, μου είπε ότι είναι τόσο μεγάλη η κοσμοσυρροή για το προσκύνημα της σορού του που πολλοί δεν τα κατάφεραν χθες και πήγαν σήμερα με την ελπίδα να καταφέρουν να του πουν το ύστατο χαίρε. Απόψε το βράδυ στις 22:40 η ΕΤ1 θα προβάλει στη μνήμη του το 1ο επεισόδιο της σειράς "Μονόγραμμα". Στην σχετική ιστοσελίδα της ΕΡΤ διαβάζω χαρακτηριστικά:

Δείτε σήμερα"Ειρηναίος - Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου " 
Ο φωτισμένος ιεράρχης, δεσπόζουσα μορφή της Ορθοδοξίας, της εκκλησίας της Κρήτης, της Ελλάδας, της Ευρώπης, ολόκληρης της οικουμένης.

Άξιος πνευματικός ηγέτης, ενσάρκωση του αληθινού χριστιανικού πνεύματος. Κήρυξε με τα μηνύματά του την επανάσταση των συνειδήσεων, με λάβαρό του τις πατροπαράδοτες αξίες του ελληνισμού.

Βιβλική φυσιογνωμία, γαλήνια μορφή, οξύτατο πνεύμα, ζέστανε τις καρδιές των απλών ανθρώπων με τα γεμάτα ειλικρίνεια, απλότητα, θάρρος και ηθική λόγια και έργα του.

Κατά κόσμον, Ειρηναίος Γαλανάκης γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης το 1911, σπούδασε στο ιεροδιδασκαλείο Κρήτης στην Αγία Τριάδα στο Ακρωτήρι, μετά στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές θεολογίας και κοινωνιολογίας στη Γαλλία, στα καθολικά Πανεπιστήμια της Λιλ και του Παρισιού.

Εξελέγη Επίσκοπος το 1957 και εξεδιώχθη από τη δικτατορία το 1971, όμως το Πατριαρχείο τον εξέλεξε Μητροπολίτη της νεοσύστατης ελληνοορθόδοξης Μητρόπολης Γερμανίας, όπου δημιούργησε έργο μοναδικό.

Το 1980 – 81 με πρωτοφανή λαϊκή εξέγερση ο λαός της Κρήτης απαίτησε την επαναφορά του στη Μητρόπολη Κισάμου – Σελίνου και η φωνή του λαού ακούστηκε και μέσα σε συγκλονιστικές σκηνές ενθουσιασμού τον υποδέχθηκε στο Καστέλι.

Από τη θέση του Μητροπολίτη παραιτήθηκε για λόγους υγείας το 2006* κι αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο του πνεύματος και της αντίληψης του σπουδαίου ιεράρχη.

Η αυτοβιογραφική ταινία του άγιου Ειρηναίου γυρίστηκε το 1982, με την οποία ξεκίνησαν οι προβολές του «Μονογράμματος». Είναι η πρώτη που προβλήθηκε το 1982. 


* Ο Μητροπολίτης Είρηναίος Γαλανάκης υπέβαλε την παραίτησή τους στις 24 Αυγούστου του 2005.

Αν δεν μπορέσετε να παρακολουθήσετε την εκπομπή, υπάρχει στο ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ σε αυτό το σύνδεσμο: 
ενώ αναρτήθηκε προχθές και στο youtube:


Κλείνω με ένα απόσπασμα -που πραγματικά μιλάει μέσα μου-  από συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στη Ρίκη Ματαλλιωτάκη (περιοδικό ΣΤΙΓΜΕΣ αρ. τ. 88 http://stigmes.gr/pageflip/stigmes88/index.html?pageNumber=12):

Αν ο Θεός εκτός από τη φώτιση γινόταν να σας δώσει κι άλλα ενενήντα χρόνια ζωής τον ίδιο δρόμο θα ακολουθούσατε;
Τον ίδιο ή κάποιον άλλο δε ξέρω σίγουρα πάντως ένα δρόμο που θα μου επέτρεπε να βοηθώ τους ανθρώπους. Πάνω απ΄ όλα θέλω να έχουν οι νέοι εργασία στα χέρια τους, να μην είναι άνεργοι, μια κι «αργία μήτηρ πάσης κακίας…» όπως ξέρετε.

Αυτός ήταν ο Ειρηναίος μας.................

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου