Η Κρήτη λέει είναι νησί, μα για το χαρτογράφο. Για μένα είναι η ΖΩΗ όξω από τον τάφο... (Αγνώστου)

Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Ήθελα να' μουν κοκαλάς στον Αϊ Δίκιο πάνω...


Προ ημερών η ΕΤ1 πρόβαλε σε επανάληψη το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ "Το κάλεσμα του βουνού" σε σκηνοθεσία Στέλιου Αποστολόπουλου. Όπως αναφέρει ο ίδιος ο σκηνοθέτης σε συνέντευξή του στον Ματθαίο Φρατζεσκάκη και Μιχάλη Νικολακάκη (Πυξίδα της πόλης, 26 Φεβρουαρίου 2011 http://www.pyxida.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3598:2011-02-26-07-27-15&catid=22:2009-12-15-17-11-16&Itemid=251 ) 

Η ιδέα για την ταινία προέκυψε μετά από ένα εκπαιδευτικό ντοκιμαντέρ που έκανα το 2000 με τίτλο «Γυπαετός-ο Ερημίτης των Βουνών», για λογαριασμό του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης. Αν και έχω γεννηθεί και μεγαλώσει στα Χανιά η σχέση μου μέχρι τότε με τα βουνά ήταν ελάχιστη. Μέσα από αυτή την επαφή με τα βουνά τα πουλιά και τους βοσκούς προέκυψε η ιδέα για ένα ντοκιμαντέρ  με τίτλο «ο Κοκαλάς» και θέμα το πώς οι γυπαετοί και οι παραδοσιακοί βοσκοί της Κρήτης τείνουν σε εξαφάνιση από τα ψηλά βουνά της Κρήτης.
Το σενάριο γράφτηκε το 2003 αλλά μέχρι να βρεθούν χρήματα για να ξεκινήσουν τα γυρίσματα το 2007 πολλά είχαν αλλάξει. Το βασικό ζευγάρι γυπαετών που θα παρακολουθούσα για να αφηγηθώ την ιστορία των πουλιών δεν υπήρχε πια (το ένα από τα δύο σκοτώθηκε). ¨Έτσι έμεινε η ιστορία των βοσκών που και πάλι μετά από τόσα χρόνια  οι χαρακτήρες που είχα στο μυαλό μου δεν εξυπηρετούσαν πλέον την ιστορία.
Βρέθηκα λοιπόν σε αναζήτηση των τελευταίων παραδοσιακών βοσκών της Κρήτης για να βρεθώ τελικά στα Λευκά Όρη με τον Γιάννη Παπασηφάκη και τον θείο του Νίκο Ορφανουδάκη που πρακτικά είναι οι τελευταίοι του είδους.
Όταν μίλησα με τον Γιάννη και μου αφηγήθηκε την ιστορία του, πως και γιατί επέστρεψε στην Ανώπολη για να αναλάβει το κοπάδι και το οικογενειακό μιτάτο στις Μαδάρες κατάλαβα ότι αυτή ήταν η ιστορία που έπρεπε να αφηγηθώ. Έτσι μετά από ενάμιση χρόνο παρακολούθησης και καταγραφής της ζωής του Γιάννη και της οικογένειας του  και έξι ακόμη μήνες μοντάζ προέκυψε «Το Κάλεσμα του Βουνού».
Σε αυτό το ντοκιμαντέρ για τον γυπαετό θέλω να αναφερθώ σήμερα.  Όσοι δεν το έχετε δει υπάρχει στο youtube στους παρακάτω συνδέσμους:

Το 1ο μέρος:

Το 2ο μέρος:

Δεν πρόκειται για ένα απλό ντοκιμαντέρ. Πρόκειται για ένα μάθημα της φύσης στον άνθρωπο. Αυτό το επιβλητικό, πανέξυπνο και περήφανο πουλί κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Κι εμείς, ως συνήθως, ελάχιστα κάνουμε. Στο τέλος θα μας μείνει το ντοκιμαντέρ του κ. Αποστολόπουλου και κάποιες φωτογραφίες για να το θυμόμαστε και να λυπόμαστε.. Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα της συνέντευξής του όπου λέει πως η ιδέα για το ντοκιμαντέρ "ο κοκαλάς" εγκαταλείφθηκε γιατί μέχρι να βρεθούν οι οικονομικοί πόροι για την πραγματοποίησή του το ένα πουλί δεν υπήρχε πια.. 


Περισσότερα για τον γυπαετό ή κοκαλά όπως τον λέμε στην Κρήτη μπορείτε να μάθετε με μια περιήγησή σας στο διαδίκτυο. Προτείνω και το blog "Ψηλορείτης" http://mires46.blogspot.gr/2012/01/blog-post_09.html στο οποίο βρήκα ενδιαφέρουσες πληροφορίες, καθώς επίσης και "δανείστηκα" την φωτογραφία που πάνω της έγραψα μια μαντινάδα (αγνώστου) που μου είχε πει ο μπαμπάς μου: 

Ήθελα να' μουν κοκαλάς στον Αϊ Δίκιο πάνω
να θώρουνα την Κίσσαμο στα χιόνια κι ας ποθάνω..

Ο Αϊ Δίκιος είναι ο Προφήτης Ιώβ ο Δίκαιος και γιορτάζει 6 Μαϊου. Αν βρεθείτε στην επαρχία Κισσάμου αξίζει να πάτε στο πανηγύρι. Απ' όσο θυμάμαι δεν είναι εύκολη η πρόσβαση με συμβατικό αυτοκίνητο, μόνο τα 4Χ4 πηγαίνανε κάποτε, δεν ξέρω τώρα τι γίνεται. Όπως και να' χει πάντως το αποτέλεσμα σίγουρα θα σας ανταμείψει. 

Από το φετινό πανηγύρι:

Και μια περσινή δημοσίευση με φωτογραφίες από το ξωκλήσι:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου