..Για το αυγουστιάτικο φεγγάρι πολλά έχουν ειπωθεί, τραγούδια έχουν γραφτεί ενώ οι εκδηλώσεις για χάρη του σε Αθήνα και επικράτεια, έχουν γίνει πλέον θεσμός τα τελευταία χρόνια. Αλήθεια, τι είναι αυτό που κάνει το αυγουστιάτικο φεγγάρι τόσο ιδιαίτερο και ξεχωριστό;
Ας πάρουμε την άποψη των ειδικών και συγκεκριμένα του καθηγητή Αστρονομίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Σειραδάκη, Χανιώτης στην καταγωγή παρακαλώ! Για τον κ. Σειραδάκη έμαθα όταν επισκέφθηκα το Καστελόριζο ένα χρόνο μετά την περίφημη ολική έκλειψη ηλίου του 2006. Ήταν εκείνος που διοργάνωσε τη μεγάλη εκείνη συνάντηση επιστημόνων απ' όλο τον κόσμο στο νησί. Επίσης, πέρσι κατά την επίσκεψή μου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών για να θαυμάσω από κοντά τα ευρήματα απ' το ναυάγιο των Αντικυθήρων καθώς και τον ομώνυμο μηχανισμό, έμαθα ότι ο κ. Σειραδάκης είναι μέλος της ομάδας για την μελέτη του μηχανισμού των Αντικυθήρων. Όπως δήλωσε και ο ίδιος σε μια συνέντευξή του, ένας από τους λόγους που ασχολήθηκε με την μελέτη του μηχανισμού ήταν η μητέρα του, η οποία ήταν αρχαιολόγος και μάλιστα είχε συνεργαστεί με τον Άρθουρ Έβανς στις ανασκαφές της Κνωσού! Αναφέρει μάλιστα ότι μετά τον θάνατό της, κάποιοι αρχαιολόγοι έγραψαν το βιογραφικό της στο οποίο με μεγάλη του έκπληξη διάβασε πως οι δημοσιεύσεις της θεωρούνταν πρότυπα για τα κεραμικά της Κνωσού και γενικότερα για τη Μυκηναϊκή και τη Μινωική Εποχή. Λόγω της μητέρας του λοιπόν, η οποία του μετέδωσε την αγάπη της για την αρχαιολογία, ο κ. Σειραδάκης αποφάσισε να ασχοληθεί με τον μηχανισμό των Αντικυθήρων.
Και για να επιστρέψω στο θέμα μου, ο κ. καθηγητής λοιπόν, σε παλαιότερη συνέντευξή του στην εφημερίδα "Το Βήμα" (13/08/2000) είχε πει μεταξύ άλλων πως: "...Η Σελήνη έλκει τη Γη, όπως βέβαια και η Γη πολύ περισσότερο τη Σελήνη. Το αποτέλεσμα αυτής της αμοιβαίας έλξης είναι οι παλίρροιες, ένα φαινόμενο που παρατηρείται κάθε έξι ώρες, είτε η Σελήνη βρίσκεται από τη μία πλευρά του πλανήτη μας είτε από την άλλη κάτι που εμείς το βλέπουμε πολύ χαρακτηριστικά στον Εύριπο στη Χαλκίδα, όπου κάθε έξι ώρες αλλάζει η ροή των υδάτων. Αυτή είναι η μόνη μεγάλη και σημαντική επίδραση της Σελήνης στον πλανήτη μας. Βέβαια δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε ότι όταν έχουμε πανσέληνο, το φως του φεγγαριού, ειδικά για τους ρομαντικούς, κάνει πιο όμορφες τις νύχτες και επομένως επιδρά εποικοδομητικά στη διάθεσή μας. Αλλά οι μοναδικές επιδράσεις του φυσικού δορυφόρου μας στον πλανήτη μας, αν θέλουμε να μιλήσουμε επιστημονικά, δεν έχουν να κάνουν με τίποτε άλλο από τις παλίρροιες και φυσικά με το ότι οι νύχτες μας γίνονται περισσότερο φωτεινές όταν έχουμε πανσέληνο...Αυτός είναι και ένας από τους βασικότερους λόγους που το αυγουστιάτικο φεγγάρι φημίζεται για την ομορφιά του. Επειδή η Σελήνη τον Αύγουστο όταν μεσουρανεί, δηλαδή όταν βρίσκεται στο μέγιστο ύψος, δεν φθάνει πολύ ψηλά πάνω από τον ορίζοντα, το φως της φθάνει σε εμάς διατρέχοντας μεγαλύτερο πάχος ατμόσφαιρας με αποτέλεσμα να διαχέεται και να απορροφάται το κυανό τμήμα του χρώματός της και να φθάνει στα μάτια μας πιο έντονο το κόκκινο. Η φύση δηλαδή μας απατάει για το χρώμα της Σελήνης..."
Για τη φετινή αυγουστιάτικη πανσέληνο της 21ης Αυγούστου έχουν προγραμματιστεί πλήθος εκδηλώσεων. Ενδεικτικά αναφέρω τις εκδηλώσεις σε Κρήτη και Αττική :
ΚΡΗΤΗ
-ΚΓ' ΕΠΚΑ Ανάκτορο Kνωσού Φεγγαροβραδιά στην Κνωσό. Οι επισκέψιμοι χώροι του ανακτόρου θα είναι ανοικτοί για το κοινό έως τη 01.00
-ΚΓ' ΕΠΚΑ Αρχαιολογικός Χώρος Τυλίσου. Μουσική Βραδιά τζαζ αφιερωμένη στη μνήμη του μουσικού της Τζαζ Κων/νου Κουβίδη.
-ΚΓ' ΕΠΚΑ Αρχαιολογικός Χώρος Γόρτυνας. Ο αρχαιολογικός χώρος θα είναι ανοικτός για το κοινό έως τη 01.00
-ΚΓ' ΕΠΚΑ Ανάκτορο Φαιστού Φεγγαροβραδιά στην Φαιστό. Θα παραμείνει ανοικτός ο χώρος υποδοχής πάνω από το ανάκτορο.
-ΚΕ΄ ΕΠΚΑ Αρχαιολογικός χώρος Απτέρας. Μουσική συνάντηση με τίτλο "Νότες Μουσών και Σειρήνων" με τους Μαρία Λουκά (τραγούδι), Ζαχ. Σπυριδάκη (λύρα), Γ. Πολυχρονάκη (κοντραμπάσο), Φ. Καρούσο (σαντούρι), Γ. Γρηγοράκο (κιθάρα) και το Τρίο Νταουλούτε.
-ΚΕ΄ ΕΠΚΑ Αρχαιολογικός χώρος Ρόκκας. Μουσική βραδιά με την Ευανθία Ρεμπούτσικα.
-ΚΕ΄ ΕΠΚΑ Αρχαιολογικός χώρος Αποδούλου. Μουσική βραδιά.
-ΚΔ΄ ΕΠΚΑ Αρχαιολογικός χώρος Μαλίων. Μουσική εκδήλωση σε συνδιοργάνωση με το Δ. Χερσονήσου.
ΑΤΤΙΚΗ
-Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Περιοδική έκθεση "Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Το Πλοίο, οι Θησαυροί, ο Μηχανισμός". Δωρεάν επίσκεψη στην περιοδική έκθεση "Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Το Πλοίο, οι Θησαυροί, ο Μηχανισμός" από τις 20:00 έως τις 23:00.
-Νομισματικό Μουσείο Αθηνών. Κήπος Νομισματικού Μουσείου. Μουσική εκδήλωση με την υποστήριξη της Εταιρείας Μουσείων Εστίασης Α.Ε. με τη Λίνα Νικολακοπούλου και την Αργυρώ Καπαρού. Ωρα έναρξης 21.00
-Β' ΕΠΚΑ Αρχαιολογικός χώρος Αμφιαραείου. Ηχογραφημένη ορχηστρική μουσική.
-Γ' ΕΠΚΑ Αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας. Μουσική εκδήλωση με τους Βασίλη Λέκκα και Μελίνα Κανά.
Επίσης, το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο, με ελληνικές και ξένες γνωστές μελωδίες από το ιστορικό μουσικό σχήμα της Στρατιωτικής Μουσικής Αθηνών (ΑΣΔΥΣ), στον προαύλιο χώρο του στις 9:30 μ.μ.
Η Στρατιωτική Μουσική που ιδρύθηκε το 1825 αποτέλεσε για χρόνια τον
μοναδικό φορέα μουσικού πολιτισμού στην Ελλάδα με μαέστρους διεθνούς
φήμης αρχιμουσικούς, όπως οι Μάγγελ, Καλομοίρης και Καίσαρης, καθώς και
ανάλογους σολίστες. Σήμερα, η Στρατιωτική Μουσική Αθηνών υποστηρίζει
όλες τις εκδηλώσεις του Στρατού, ενώ συμμετέχει με μεγάλη επιτυχία σε
διεθνή φεστιβάλ Στρατιωτικών Μουσικών στο εξωτερικό. Την ορχήστρα θα
διευθύνει ο αρχιμουσικός Λοχαγός (ΜΣ) Μιχαήλ Χασούρης.
Την ημέρα αυτή, το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τα μεσάνυχτα (η είσοδος θα είναι ελεύθερη από τις 9 το βράδυ), δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να περιηγηθούν τους εκθεσιακούς χώρους και να απολαύσουν τη θέα του Ιερού Βράχου υπό το σεληνόφως του νυχτερινού αττικού ουρανού.
Την ημέρα αυτή, το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τα μεσάνυχτα (η είσοδος θα είναι ελεύθερη από τις 9 το βράδυ), δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να περιηγηθούν τους εκθεσιακούς χώρους και να απολαύσουν τη θέα του Ιερού Βράχου υπό το σεληνόφως του νυχτερινού αττικού ουρανού.
Τέλος, στο δελτίο τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού αναφέρεται ότι οι αρχαιολογικοί χώροι της Ακρόπολης και του Σουνίου δεν
θα παραμείνουν ανοιχτοί μετά τις 20:00 για την βραδιά της Πανσελήνου,
για λόγους ασφαλείας των επισκεπτών, εξαιτίας των έργων που εκτελούνται
στους χώρους αυτούς. Ειδικότερα για το Σούνιο, όσοι επιθυμούν, μπορούν να απολαύσουν τον
Ναό του Ποσειδώνα από το γειτονικό ύψωμα, όπου η πρόσβαση είναι επίσης
ελεύθερη.
Με αφορμή λοιπόν όλα αυτά τα ωραία για το αυγουστιάτικο φεγγάρι ήρθαν στο νου μου αγαπημένα τραγούδια που αναφέρονται στο φεγγάρι γενικότερα και θα ήθελα να τα μοιραστώ μαζί σας.
Το πρώτο απ' αυτά είναι το "Moon River" μια σύνθεση του Henry Mancini (ναι τον ξέρετε άπαντες, είναι ο συνθέτης της μελωδίας του "Ροζ Πάνθηρα"). Πολλοί το έχουν τραγουδήσει αλλά εγώ δηλώνω φανατική θαυμάστρια της πρώτης εκτέλεσής του από την Audrey Hepburn στην αγαπημένη ταινία "Breackfast at Tiffany's" (Πρόγευμα στο Τίφανις). Λιτή και ανεπιτήδευτη ερμηνεία που σε χαλαρώνει και σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές, ίσως πιο αθώες..
Το επόμενο τραγούδι είναι το "Hijo de la luna" (ο γιος της σελήνης) του José María Cano και περιλαμβάνεται στο άλμπουμ του ισπανικού συγκροτήματος Mecano με τίτλο "Entre cielo y suelo" (Ανάμεσα στον ουρανό και τη γη) το οποίο κυκλοφόρησε το 1986. Το τραγούδι γνώρισε τεράστια επιτυχία ανά τον κόσμο σε αυτή την εκτέλεση αλλά και σε μεταγενέστερες. Στο μυαλό μου έρχονται η ερμηνεία της Montserrat Caballé (αν είστε οπαδοί της όπερας), η μέταλ εκδοχή του ισπανικού συγκροτήματος Stravaganzza και η ελληνική διασκευή του κομματιού από την Ελένη Δήμου με τίτλο "Πέφτει το φεγγάρι" όπου εδώ οι στίχοι διαφέρουν σε νόημα από τους αρχικούς. Οι αρχικοί στίχοι είναι οι παρακάτω (παραθέτω τους στίχους στην ισπανική και την ελληνική τους μετάφραση, όσο πιο πιστά μπορώ):
Ισπανικοί στίχοι (όπως είναι τυπωμένοι στο CD)
|
Μετάφραση στα ελληνικά
|
Tonto el que no entienda
cuenta una leyenda que una hembra gitana conjuró a la luna hasta el amanecer llorando pedía
al
llegar el día desposar
un calé
tendrás a tu hombre piel morena
desde el cielo habló la luna llena
pero a cambio quiero
el hijo primero
que le engendres a él que quien su hijo inmola para no estar sola poco le iba a querer
Luna
quieres ser madre
y no
encuentras querer
que te haga mujer dime luna de plata qué pretendes hacer con un niño de piel Hijo de la Luna
De padre canela nació un niño
blanco como el lomo de un armiño
con los ojos grises
en vez de aceituna niño albino de luna maldita su estampa
este
hijo es de un payo
y yo no me lo cayo
Gitano al creerse deshonrado
se fue a su mujer cuchillo en mano
¿de quién es el hijo?
me has engañao fijo
y de muerte la hirió
luego se hizo al monte
con el niño en brazos
y allí le abandonó
Y en las noches que haya luna llena
será porque el niño esté de buenas
y si el niño llora
menguará la luna
para hacerle una cuna
y si el niño llora
menguará la luna
para hacerle una cuna
|
"Ανόητος
αυτός που δεν καταλαβαίνει”
λέει ένας
μύθος,
πως μια
τσιγγάνα
επικαλέστηκε
τη σελήνη ως την αυγή
κλαίγοντας
της ζητούσε
να
έρθει η μέρα
που θα
παντρευτεί ένα τσιγγάνο
(Ισπανό
Ρομά για την ακρίβεια)
"Θα
έχεις τον μελαμψό σου άντρα..."
είπε
απ' τον ουρανό το ολόγιομο φεγγάρι,
"αλλά σε αντάλλαγμα θέλω
τον πρώτο γιό
που θα
αποκτήσεις από εκείνον
γιατί αυτή
που θυσιάζει το γιο της
για μα μην
είναι μόνη
λίγο πρόκειται να τον αγαπά"
Σελήνη
θέλεις να γίνεις μητέρα
αλλά δεν
βρίσκεις να αγαπήσεις
κάποιον
που θα μπορούσε να σε κάνει μητέρα.
Πες μου ασημένιο φεγγάρι,
τι θέλεις
να κάνεις
με ένα γιο
από σάρκα;
Γιο της σελήνης!
Από πατέρα
με δέρμα στο χρώμα της κανέλας γεννήθηκε ένας γιος
λευκός σαν
τη πλάτη της ερμίνας
με μάτια γκρι
αντί για λαδί
το παιδί-αλμπίνος
της σελήνης
«Ανάθεμα…
(η βρισιά είναι πιο άσχημη αλλά ποιητική αδεία την παραφράζω:-)
…αυτός
είναι γιος παλιάτσου… (η λέξη payo είναι τσιγγάνικη και χρησιμοποιείται
σαν προσβολή προς αυτούς που δεν ανήκουν στη φυλή τους)
…και δεν
θα το ανεχτώ» (σε ελεύθερη μετάφραση, αν μιλάμε για το ρήμα caerse,
το οποίο στο 3ο ενικό πρόσωπο του Αορίστου τονίζεται, δηλ. είναι me cayó. Αλλιώς θα μπορούσε να σημαίνει «και δεν θα σωπάσω» ή «και θα
το πω παντού» σε πιο ελεύθερη μετάφραση -y lo no me callo- απ’
το ρήμα callarse το οποίο στο 3ο
ενικό πρόσωπο του Αορίστου ακούγεται το ίδιο με το cayó)
Ο
τσιγγάνος πιστεύοντας ότι είναι ατιμασμένος
Πήγε στη
γυναίκα του κρατώντας ένα μαχαίρι
«ποιανού
είναι ο γιος;
Σίγουρα με
έχεις απατήσει»
και την
πλήγωσε μέχρι θανάτου.
Μετά
ανέβηκε στο βουνό
με το
παιδί ανά χείρας
και εκεί
το εγκατέλειψε.
Και τις νύχτες
που το φεγγάρι είναι ολόγιομο
αυτό γίνεται
γιατί το παιδί είναι καλοδιάθετο.
Και εάν το
παιδί κλαίει,
η σελήνη
αδειάζει
για να
κάνει μια κούνια.
Και αν το
παδί κλαίει,
η σελήνη
αδειάζει
για να
κάνει μια κούνια.
|
Ξέρω ότι σας κούρασα με τις λεπτομέρειές μου αλλά βρίσκω ότι είναι πολύ ωραίο να μπορεί να κατανοήσει κανείς όσο πιο πιστά γίνεται το νόημα ενός κειμένου που είναι γραμμένο σε μια ξένη γλώσσα. Δεν ξέρω αν είναι η πιο καλή μετάφραση αλλά ένα είναι σίγουρο, έγινε με πολύ μεράκι! Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε το videoclip των Mecano:
Ένα από τα πιο αγαπημένα μου τραγούδια για το φεγγάρι είναι και το "Κόκκινο φεγγάρι" από τη Δήμητρα Γαλάνη σε στίχους Ελένης Ζιώγα και μουσική του Παναγιώτη Καλατζόπουλου. Το τραγούδι ακουγόταν στους τίτλους της ομότιτλης σειράς του MEGA. Το σενάριο ήταν της Κατερίνας Μαρινάκη και η σκηνοθεσία του Νίκου Κουτελιδάκη, με καταγωγή από την Κρήτη και αυτός. Για την κα Μαρινάκη δεν ξέρω αν κατάγεται από Κρήτη αλλά πράγματι αναρωτιέμαι, είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι κρητικοί είναι μέσα σ΄όλα; Αχ.. καλά τα λέει το γνωστό ανέκδοτο..
Ένα μικρό παιδάκι ρωτάει τον κρητικό πατέρα του:
- "Μπαμπά τι θα πει σωβινισμός;"
Ο πατέρας απαντά:
- "Σωβινιστής παιδί μου είναι αυτός που νομίζει ότι ο τόπος του είναι καλύτερος από την Κρήτη!"
Κι αμ' ίντα..!!!
Στο πρώτο επισόδειο της σειράς λοιπόν, οι μαθητές του σχολείου που είναι καθηγήτρια η πρωταγωνίστρια (Κοραλία Καράντη) έχουν φτιάξει μια θεατρική ομάδα και κάνουν πρόβες για να ανεβάσουν το θεατρικό έργο "Βαβυλωνία" (1836) του κωμωδιογράφου Δημητρίου Βυζαντίου. Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ο οποίος υποδύεται ένα μαθητή της Καράντη είναι ο Κρητικός. Δεν μπορώ να μην αναφέρω ένα απόσπασμα από το μονόλογό του..:
...ἔπαρ' ἐσὺ τὴ λύρα σου, κι' ἐγὼ τὸν ταμπουρᾶ μου, Ένα μικρό παιδάκι ρωτάει τον κρητικό πατέρα του:
- "Μπαμπά τι θα πει σωβινισμός;"
Ο πατέρας απαντά:
- "Σωβινιστής παιδί μου είναι αυτός που νομίζει ότι ο τόπος του είναι καλύτερος από την Κρήτη!"
Κι αμ' ίντα..!!!
Στο πρώτο επισόδειο της σειράς λοιπόν, οι μαθητές του σχολείου που είναι καθηγήτρια η πρωταγωνίστρια (Κοραλία Καράντη) έχουν φτιάξει μια θεατρική ομάδα και κάνουν πρόβες για να ανεβάσουν το θεατρικό έργο "Βαβυλωνία" (1836) του κωμωδιογράφου Δημητρίου Βυζαντίου. Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ο οποίος υποδύεται ένα μαθητή της Καράντη είναι ο Κρητικός. Δεν μπορώ να μην αναφέρω ένα απόσπασμα από το μονόλογό του..:
ν' ἀκούσῃς ντὰ θὲ νὰ σοῦ πῶ π' ὄχω μὲσ' τὴν καρδιά μου
ὅντας σὲ πρωταγάπησα ἤτανε ῥαμαζάνι,
κι'ἐκόλλησ' ἡ ἀγάπη μου σὰ μέλι στὸ σαχάνι.
ποῦρι, ποῦρι, ποῦρι, ποῦρι,
ἔχεις κούτελο καὶ μοῦρι...
Μα για να μην σας κουράζω άλλο.. αυτό είναι το τραγούδι της σειράς, μια μελωδία και μια ερμηνεία πραγματικά αξέχαστες:
Θα κλείσω με ένα αγαπημένο κρητικό τραγούδι για το φεγγάρι, του Βαγγέλη Πυθαρούλη με τίτλο "Με το φεγγάρι συζητώ". Απλά το λατρεύω!!
Νομίζω πως αρκετά "σεληνιάστηκα":-) Σας εύχομαι ότι και να κάνετε αύριο να περάσετε υπέροχα!!
Πηγές:
http://www.campuscy.com/easyconsole.cfm/id/1038
http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=125035
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_02/08/2013_512459
http://www.theacropolismuseum.gr/el/content/aygoystiatiki-panselinos
http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=54512
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου