Η Κρήτη λέει είναι νησί, μα για το χαρτογράφο. Για μένα είναι η ΖΩΗ όξω από τον τάφο... (Αγνώστου)

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Έφυγε ο Πέτρος Καρμπαδάκης

Τι γίνεται φέτος.. κάθε μήνα ακούω ότι όλο και κάποιος έφυγε από κοντά μας. Μάλλον ο Θιός μαζώνει τους καλούς γύρω του για να τους προφυλάξει μιας κι εδώ κάτω τα πράγματα είναι σκούρα.. Έτσι και σήμερα πληροφορήθηκα ένα ακόμη θλιβερό μαντάτο. Ο μπαμπάς μου, μου είπε ότι του τηλεφώνησαν απ' το χωρίο για να τον ενημερώσουν ότι πέθανε ο Πέτρος ο Καρμπαδάκης ο λαουτιέρης. "Ήτανε σόκαιρός μου" λέει ο μπαμπάς και προσθέτει "καλό λαούτο.. " Είδα ότι σε κανα δύο blogs και sites αναφέρθηκαν στο χαμό του δάσκαλου. Και καλά έκαναν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τέτοιες μορφές. Ούτε όταν πεθάνουν και πολύ περισσότερο, όταν είναι εν ζωή και ο νοών νοείτω..

Αν και άλλοι τα ξέρουν και τα έχουν γράψει καλύτερα από μένα και με ένα μικρό ψάξιμο στο google μπορεί κανείς να βρει βιογραφικά στοιχεία για τον Πέτρο Καρμπαδάκη, θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να γράψω δυο λόγια. Ο Πέτρος Καρμπαδάκης γεννήθηκε το 43 στην Κουκουναρά Κισσάμου και από μικρό κοπέλι ασχολήθηκε με την μουσική παράδοση του τόπου του. Είχε την τύχη μάλιστα να παίξει μαζί με τον μεγάλο κισσαμίτη βιολάτορα Χάρχαλη. Στα 16 του έρχεται στην Αθήνα για να μάθει την τέχνη του μαραγκού. Παράλληλα παίζει και σε διάφορα κρητικά κέντρα. Στο ενεργητικό του έχει συνεργασίες με διάφορους λυράρηδες και βιολάτορες όπως ο Ναύτης, ο Κουνέλης, ο Μαύρος, ο Κώστας Μουντάκης, ο Αστρινός Ζαχαριουδάκης και άλλοι. Στη δισκογραφία εμφανίζεται το 1967 όπου συνεργάζεται με τον Γιώργη Κουτσουρέλη και τον Νικόλα Σαριδάκη (Μαύρο). Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ζούσε στην Κίσσαμο όπου και δίδασκε σε νέα παιδιά την τέχνη του λαούτου. Έχαιρε εκτίμησης από όλους όχι μόνο για το μπερντελίδικο παίξιμό του αλλά και για τον αξιόλογο χαρακτήρα του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει..


Το 45αρι δισκάκι από την πρώτη δισκογραφική δουλειά του Πέτρου Καρμπαδάκη (αρχείο Γ. Γεωργιλάκη)



Και το σχετικό βίντεο με την ηχογράφηση των 45 στροφών. Εκτός από πολύ καλός λαουτιέρης ήταν και εξαίρετος τραγουδιστής..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου